Știința deschisă la UBB

Open data / baze de date

Activitatea de cercetare la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a generat de-a lungul anilor numeroase seturi de date, actualmente răspândite în diverse repozitorii internaționale, cu diferite modele de acces. Universitatea găzduiește, de asemenea, baze de date construite în regim propriu, rezultat a diferite proiecte de cercetare.

Obiectivele echipei Open data / baze de date sunt:

• realizarea unui instrument instituțional de evidență a seturilor și bazelor de date create sub egida UBB;
  • transferul unei cât mai mari părți a acestora în repozitoriul instituțional;
  • gestiunea respectivului repozitoriu și asigurarea interconectării sale cu repozitoriile europene majore.

Publicare Open Access

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca promovează modelul de publicare cu acces deschis a periodicelor (colecția Studia UBB și celelalte reviste ale Universității) și cărților (Editura Presa Universitară Clujeană). Obiectivul asumat este implementarea modelului Diamond / Platinum Open Access, asigurând astfel diseminarea rezultatelor cercetării fără implicarea unor costuri suplimentare pentru autori sau cititori.

Echipa Publicare Open Access a Oficiului pentru Știință Deschisă are ca obiective:

• sprijinirea tranziției spre modelul Platinum / Diamond Open Access a publicațiilor UBB;
  • asigurarea diseminării cât mai ample a publicațiilor științifice cu acces deschis ale UBB;
  • promovarea informațiilor legate de publicarea în sistem Open Access în cadrul comunității UBB.

Știință cu cetățeni

Știința cu cetățeni reprezintă o noutate pentru mediul de cercetare românesc și Universitatea Babeș-Bolyai a susținut și în acest domeniu racordarea cu evoluțiile internaționale în domeniu.

Echipa pentru Știința cu cetățeni a Oficiului pentru Știința Deschisă, în colaborare cu msg România, a dezvoltat prima platformă națională dedicată Științei cu cetățeni  (citizenscience.openscience.ubbcluj.ro). Plaforma permite:

• comunicarea dintre cercetătorii UBB și cetățeni și atragerea celor din urmă în proiecte instituționale;
  • lansarea de către cetățeni a unor propuneri de proiecte de cercetare cu impact asupra mediului socio-economic;
  • cercetătorilor din afara UBB să dezvolte proiecte de știință cu cetățenii.

Dezvoltarea platformei a fost sprijinită prin intermediul proiectelor:

• CNFIS-FDI-2022-F-0126: Promovarea și susținerea practicilor Open Science în cercetarea de excelență la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  • CNFIS-FDI-2023-F-0214: Consolidarea practicilor Open Science în cercetarea științifică de excelență la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  • CNFIS-FDI-2024-F-0456: Integrarea instituțională a bunelor practici de responsabilitate și transparență asociate Științei Deschise pentru susținerea cercetării științifice de excelență la Universitatea Babeș-Bolyai

Proprietate intelectuală

Comunicare academică

Știința Deschisă presupune comunicare, colaborare și circulația expertizei și a experiențelor, atât la nivel internațional cât și național.

Echipa de Comunicare academică a Oficiului pentru Știința Deschisă are ca obiective:

• Promovarea inițiativelor și rezultatelor UBB în domeniul Științei Deschise în mediile academice externe și interne, inclusiv prin organizarea de evenimente științifice dedicate;
  • Inițierea de colaborări, atragerea de specialiști și expertiză (know-how) cu scopul dezvoltării instrumentelor și practicilor Științei Deschise la UBB;
  • Sprijinirea eforturilor inițiate de către agenții naționale și instituții universitare și de cercetare pentru implementarea Științei Deschise în mediul științific național.

Comunicare cu publicul

Unul dintre aspectele importante ale Științei Deschise este comunicarea în afara mediului academic și popularizarea rezultatelor cercetării într-o formă accesibilă publicului. Echipa de Proiecte a Oficiului pentru Știința Deschisă are ca obiectiv principal sprijinirea activităților de popularizare a științei în rândul comunității UBB și promovarea în rândul publicului larg a cunoașterii generate în universitatea noastră.

Proiecte

Echipa de Proiecte a Oficiului pentru Știința Deschisă are ca obiective:

• Promovarea în UBB a competițiilor de proiecte naționale și internaționale dedicate în mod specific Științei Deschise și tematicilor asociate;
  • Sprijinirea aplicațiilor din partea membrilor comunității UBB la astfel de proiecte;
  • Sprijinirea implementării proiectelor de ȘD în UBB.